Friday, May 28, 2010

Kek Coklat


Resepi nie diberi oleh rakan sekerja saya yang dlu.Resepinya agak simple dan senang di buat.Sempena besday my boy saya cuba lah resepi nie.


Bahan-bahannya:

*1 cawan coklat (koko van houten)-> saya guna serbuk koko yg biasa jer.Hari tu cari kat Giant tak de pulak jual brand tu)
*1 cawan air
*1/2 cawan gula halus
250gm tepung naik sendiri
6 biji telur
340gm gula halus
1 sudu teh esen vanilla


untuk topping:

1 tin susu pekat
1/2 cawan serbuk koko
1/3 cawan minyak jagung
sedikit garam
1 sudu teh esen vaniila


Cara membuatnya:

Bahan yg bertanda * dimasak guna boiler di atas api sederhana hingga pekat dan biarkan sejuk.
Pukul mentega dan gula hingga putih/ kembang.
Masukkan telur satu persatu.
Akhir sekali, masukkan tepung, esen vanilla dan cecair koko tadi.
Gaul hingga sebati.
Adunan di bahagikan kepada dua..untuk menjadikan nya 2 layer. (saya buat 1 layer jer, acuan x cukup)
Bakar pada suhu 177 darjah celsius selama 25-30 minit.

Cara membuat topping:
Gaul semua bahan2 utk topping tadi.Sapu atas kek dan di tengah (utk yg buat 2 layer)




ahakz..Transformer yg girly :P last minute baru prasan lupa nak beli something utk hias atas kek.






Gambar-Gambar 'basi' : Cupcakes dan dekor sekali..saya buat ni time besday Nafisah yg lalu.

6 comments:

  1. waaa.. sedapnya.. meh la skit..anis kalo buat kek mesti tak menjadi...huhuhuhu

    ReplyDelete
  2. lama x buat kek nie anis.Try la buat.Yang penting kena ikut resepi betul2 laa..akak dlu time buat ska memandai2...haha..last x menjadi kek yg dibuat.

    ReplyDelete
  3. akak yang lleh leleh tu sodap tu..kek ni mesti gebukan sebab guna telur yang agak banyak tu..

    ReplyDelete
  4. a'ah..sedap sgt...hehe..try la buat :)

    ReplyDelete
  5. bestnya choc cake msia,ada van houten,sini mana de..brand cadbury sungguh tidak sedap..dh le kaler light je.

    ReplyDelete
  6. ari tu x jumpa gak sebenarnya...last2 guna brand entah apa entah..hehe

    ReplyDelete