Monday, January 30, 2012

Karipap sedap

Assalamualaikum...

Kali ini saya mencuba resepi dr blog HanaMemories .Dah 4 kali mencuba buat, kali ni baru menjadi kulit karipap nya.Sangat lembut dan rangup.Sedap! cuma anak-anak plak kata x sedap sebab sebelum ni saya buat agak keras dan rangup.




resepinya :

Bahan-bahan
250g tepung gandum (2cwn penuh)
* 2 sudu besar minyak msk
* 2 sudu besar butter@marjerin
 * 1 sudu besar shortening
 * Campurkan semua menjadi 1/4 cawan. garam air

Bahan Inti Kentang-
5 biji kentang sederhana besar - dipotong dadu (saya buat 2 biji kentang)
 1/2 biji bawang besar - hiris
 2 ulas bawang putih - hiris
 2 sudu makan ikan bilis (saya letak udang kering)
 2 sudu makan serbuk kari
 hirisan daun sup ( saya tak letak)
 garam dan gula
 air
daging kisar - 100gm


 Cara-cara membuat:

Untuk inti - bahan2 yg dihiris, udang kering di blend.Panaskan minyak dan tumiskan bahan yg diblend, kemudian masukkan serbuk kari , daging kisar, garam dan gula secukup rasa.Ketepikan, biarkan sejuk sebentar.

 Untuk Kulit karipap - marjerin + minyak masak + shortening disatukan dan dipanaskan dalam satu periuk.Bila mendidih cair, masukkan ke dalam tepung.Kacau gunakan garpu @ senduk kayu etc, sebab suhunya yg panas.Uli sampai jadi doh..dan canai lah guna acuan karipap bersaiz sederhana (saya guna) atau terapkan dgn mulut cawan sederhana besar.Isikan intinya, kemudian blehlah digoreng dan siap utk d hidangkan.

No comments:

Post a Comment